Modding TFT monitora - ibm 4820 12.1 inch


Servisni monitor
Predmet "obrade" u ovom članku biće polovni TFT monitor proizvođača IBM, tip 4820 dijagonale 12.1 incha. Koštao je koliko i običan alfanumerički display koji biste ugradili u kućište računara - 1000 DIN. Prvoditna zamisao bila je da predstavlja servisni monitor, pomoćni monitor koji simulira VU metar, ili terminal za očitavanje podataka sa računara (temperatura, broj obrtaja ventilatora) itd..

Budući da je mu je dijagonala TFT panela mala, max. rezolucija 800x600, nije bilo smisla da se koristi za ozbiljnije stvari. Konstrukcija celog monitora tj. fabričko kućište bilo je glomazno u neku ruku, a proizvođač se "potrudio" da "doda" više od 1 cm po obodu TFT panela kako bi monitor izgledao veći.

Evo nekoliko slika kako u stvari izgleda taj monitor...


Odluka je pala...
Biće to sasvim novi monitor, bar što se tiče spoljašnjeg izgleda. Prvo i osnovno... palo je skiciranje u adobe photoshopu, da se vidi kako bi to izgledalo u stvarnosti, a zamisao je bila da se za "mališana" konstuiše sasvim novi, ram recimo od aluminijuma (slika-montaža).


Sledi rasklapanje monitora, do osnove. U ovakvim slučajevima moguć je bio sasvim razočaravajući ishod, a to je da se od jednog starog, ali sasvim funkcionalnog monitora, na kraju dobije hrpa eletronike koja ne funkcioniše a iz koje bi se moglo izvući (jedva) nešto delova za kasnije korištenje u nekim novim "poduhvatima" budući da više od 80 % poluprovodničkih komponenti od kojih se monitor sastoji nije standardno. Sledi slikoviti prikaz kako su te radnje tekle...

Ukoliko se usudite da uradite ovako nešto i ne pođe vam za rukom, nemojte se pozivati na ovaj članak. Nemojte ovo raditi !!!


 

 

 

Kako sve to ponovo sklopiti ??
U obližnjoj radnji, kupljeno je dodatnih 30-tak šrafova odgovarajućeg prečnika (3mm u ovom slušaju) i različitih dužina sa maticama, što je u proseku koštalo 40 DIN - potreban materijal za spajanje i "kačenje" štampanih pločica, pošto kućišta više nema...

Sledi prikaz postupka sklapanja, sa detaljima kako je problem rešen.



 

Po završetku sklapanja jedno probno "kačenje" na PC radi provere da li TFT uopšte radi...

 







I eto... radi.

HARD CORE deo...
Najzad došao je dan kada ćemo sastaviti novo ruho za maleni TFT. Materijal koji smo koristili tom prilikom bio je aluminijum koji nije jeftin, ali uz malo razmišljanja i dovitljivosti ukupan trošak iznosio je 0 DIN. Da nula. Korišteni su U i L profili aluminijumskih lajsni koje se obično koriste za postavljanje podnog laminata i to otpadni delovi koji nikome više nisu trebali. Lenjir, grafitna olovka i prijatelj (u mom slučaju rođak) sa nešto alata i osnovnog znanja mašinske tehnike.



Na kraju preostalo je da se sve to sastavi u jednu celinu. Da li monitor radi??? U tom trenutku to je bilo teško pitanje, pošto je svo vreme bio izložen u radionici, po veoma hladnom vremenu, pri veoma visokom nivou vlage, a doživeo je i nekoliko grubljih potresa (verovatno ne jačih od onih u otpadnom kontejneru kojim je doputovao i inostranstva ).










Fotografija, sklopljenog monitora na prvi pogled.










Hello, i`m home...
Slede snimci nove kreacije - pod redovnim osvetljenjem...


 

 
Monitor je proradio, sve je ispalo baš kako treba, a za kraj evo još nekoliko slika postavljenog modovanog servisnog monitora.

Čitav postupak trajao je predugo, skoro 6 meseci budući da sam sve ovo izvodio deo po deo, kada sam imao vremena za to. Sabrano vreme... pola časa rasklapanja, pola časa sklapanja, 2 časa rada u radionici. Za nekih 5-6 sati može se odraditi ceo postupak.
Uloženih novčanih sredstava - do 2000 DIN maksimum.


















Eksterne veze:
-Forum Sveta kompjutera - Mod TFT monitora IBM 4820

1 Comment »

Leave a comment






Mobile View
Template modified for blog modd4fun by modd4fun*
Powered by Blogger Skins
Theme: TheBuckmaker | Free Wordpress Templates