Kako ugraditi alfanumerički displej u kućište PC-a i povezati ga na LPT port - Case modd

Uvod - osnovni pojmovi

Značenje skraćenice LCD je liquid crystal display. U nekom bukvalnom prevodu to je prikaz uz pomoć tečnih kristala. Dakle, pogrešno je reći LCD displej, jer slovo "d" u skraćenici već označava reč displej i nema potrebe ponavljati je dva puta. Dovoljno je reći samo LCD ili LC displej. Trenutno se nećemo baviti principom rada niti prikazom vrsta LCD-a kao što su matrix, dot matrix, led itd.


Akcenat će biti stavljen na ovoj jednoj vrsti - alphanumeric liquid crystal display (alfanumerički LCD). Alfanumerički displej možete pronaći ili poručiti u svakoj prodavnici poluprovodničkih komponenti, po ceni približnoj od nekih 10-15 EUR u zavisnosti koju boju i veličinu LCD-a želite. Veličina displeja ogleda se u sledećem: broj redova i broj karaktera. Na primer, displej 4 x 20, znači 4 reda puta 20 karaktera, baš kao što je prikazano na slici.


Naravno tu postoje varijacije, ako neko želi manji displej pa se odluči za verziju 1x15 - jedan red sa 15 karaktera itd. Takođe, sam karakter može biti različite veličine u zavisnosti od proizvođača ili želje kupca. Boja pozadinskog osvetljenja displeja isto zavisi od kupca i njegove želje - zelena, žuta, crvena, narandžasta, plava, odlučite sami, zavisno od moda koji radite.

Na primer, kod displeja koji ste videli na prethodnoj slici veličina jednog karaktera je 7 mm, a može biti manji ili veći, na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine. Ukoliko želite koristiti displej koji će biti uočljiv kupićete onaj sa većim karakterima - od 7 mm ili 1 cm i obrnuto. Naravno od veličine karatera, broja karaktera u redu,  broja redova i boje pozadinskog osvetljenja, zavisiće i cena displeja. Nepisano pravilo je da veća "filozofija" kupca uvek rezultuje većom cenom projekta.

Kada smo se upoznali sa osnovnim, eksternim, fizičkim, osobinama, objasnićemo koji displej je pogodno koristiti prilikom ugradnje u PC i zašto baš taj tip.

Radi se o HD44780 kompatibilnom displeju. Raspored "nožica" nije isti kod svakog displeja. Kod HD44780 tipa raspored je prikazan na slici ispod (klikni na sliku za veću).




Zavisno od proizvođača kod ovog tipa displeja jedina razlika može se dogoditi kod "nožica" pod brojem 15 i 16 (anoda i katoda zamenjuju mesto). Dalje, cena za ovaj tip LCD-a relativno je pristupačna.

  
Alphanumeric Display - alfanumerički displej na LPT portu
Konstrukcija kola

Na šemi ispod vidite sa desne strane displej gde su predstavljene samo njegove "nožice", zatim jedan rezistor/otpornik vrednosti 3.3 ohm, potom dva potenciometra/promenljiva otpornika, jedan vrednosti 100 ohm i drugi 10 Kohm. Potenciometri vrše funkciju podešavanja pozadinskog osvetljenja i kontrasta displeja. Na kraju levo, nalaze se kontakti LPT porta na računaru.


Ovim nabrajanjem delova, pomenuo sam uglavnom sve što je potrebno za gradnju tj. konstrukciju kola. Nije pomenut jedino jedan molex konektor kojim se obezbeđuje napajanje za sklop sa računarskog napajanja i jedan kabel sa nekog starog štampača, ispravan naravno. Za napajanje displeja koristićemo crvenu i crnu "granu" sa računarskog napajanja, čime je obezbeđeno neophodnih 5 V za rad kola (nikako 12 V sa žute žice koju vidite na slici dole).





Kabel sa štampača potrebno je potpuno rasklopiti, postojeće žice odlemiti i u potpunosti ukloniti kako bi se izbegle eventualne greške prilikom sklapanja kola te zbrka koju može stvoriti višak, a potom pristupiti ponovnom lemljenju novih kontakata (kao na šemi).  Ukoliko postupak lemljenja i spajanja kola prođe dobro i bez greške prilikom povezivanja displeja na napajanje trebalo bi dobiti signal koji vidite na slici ispod...


E sad ide jedan veoma bitan deo. Ovde vidite tipičan test signal - prikaz test slike, čime nam displej demonstrira svoju ispravnost tj. ispravnost prikaza svojih karaktera. Ne u svakom redu već u svakom drugom, što znači ukoliko u isto kolo uklopimo displej sa dva reda karaktera test slika  izgledaće kao polovina gore prikazane - 20 karaktera u jednom redu! Dakle ako dobijete ovakav rezultat nemojte pomisliti da vaš displej nije isrpavan. 


Alphanumeric Display - LCD SOFTWARE & DRIVER`s
"Programiranje" LCD-a
Postoji više načina prograimiranja displeja a ja ću vam predstaviti jedan od najjednostavnijih i veoma zastupljen među moderima. Ova vrsta displeja (tip HD44780) u sebi ima fabrički već ugradjena dva čip kontrolera - svaki kontroliše po dva reda. Dakle potreban nam je samo softver - program koji će omogućiti upravljanje displejom. Na sreću postoje entuzijasti koji izrađuju takve programe, a ono što je najlepše programi su besplatni. Jedan takav jeste "LCD smartie" koji je potpuno besplatan a može se downloadovati sa sledećeg linka:


Sa navedenog linka može se "skinuti"  mnoštvo plaginova za vaš LCD smartie, odnosno displej.
Za više pojedinosti posetite forum navedenog sajta, gde ćete naći mnoštvo korisnih informacija i odgovore na razna pitanja.

Takođe, zavisno od operativnog sistema, i peča koji poseduje Windows operativni sistem koji koristite, može se desiti da vam je potreban sledeći fajl - port95nt.exe (I/O driver). Ovaj drajver će vam omogućiti (ako to operativnim sistemom nije obezbeđeno) pravilnu komunikaciju displeja povezanog u kolo sa LPT portom vašeg računara. Ponovo, ovo se odnosi na Windows operativne sisteme. Isti se može downloadovati sa sledećih veza:




Za sam kraj...
Pošto smo kompletirali tj. konstruisali kolo, povezali ga na LPT port PC-a, spojili na PC napajanje, instalirali potreban softver, potrebno je kofigurisati displej i "uputiti" LCD smartie kako da upravlja kolom. Prvo ćemo odrediti tip displeja (na slici ispod pogledajte gornji desni ugao), koji je u ovom slučaju HD44870 4x20.


Zatim... podesimo parametre displeja...


...i sve je spremno za rad.

Četiri linije u dnu editora programa LCD Smartie (na slici jedna zelena linija i tri bele) predstavljaju redove vašeg displeja u koje ste slobodni upisati šta poželite, a kratkim i površnim upuštanjem u rukovanje pomenutim programom uvidećete da su mogućnosti brojne. Program je naprosto veoma dobro odrađen sa friendly korisničkim radnim okruženjem.

Rukujući programom LCD smartie uočićete brojne mogućnosti programiranja vašeg displeja. Moguće je prikazati trenutno stanje PC-a, tip procesora, grafičke kartice, broj obrtaja ventilatora CPU i GPU, zatim zauzetost HDD particija itd.

Jedan od najinteresantnijih detalja mnogima jeste VU metar, ili Winamp Spectrum Analizer plug-in for LCD Smartie. Nalazi se na sledećem linku:



Slažem se da je moguće za nekih 20 do 30 EUR kupiti gotov proizvod slične namene koji će izgledati atraktivnije, ali ipak, poseban užitak predstavlja kada svog "ljubimca" ukrasite nečim što je vaših ruku delo.

Na vama je da se odlučite za način ugradnje i pozicioniranje displeja u ili na kućištu računara.

Za kraj nekoliko fotografija kako to izgleda...
 
 







2 Comments »

Leave a comment






Mobile View
Template modified for blog modd4fun by modd4fun*
Powered by Blogger Skins
Theme: TheBuckmaker | Free Wordpress Templates