Kako zaobići restrikciju desnog klika...

Verovatno ste u praksi naišli na neki sajt, gde je korisnicima onemogućeno korišćenje desnog klika mišem. Razlozi zbog kojih pojedini web dizajneri pribegavaju ovakvom rešenju su brojni, po mom mišljenju često nepotrebni, a ovu restrikciju moguće je veoma lako zaobići...


Ukratko, najčešće je u pitanju JavaScript koji se putem vašeg web browsera "učita" sa ostatkom sadržaja stranice sajta koji posećujete. Dakle šta treba raditi? Jednostavno nećete dozvoliti učitavanje JavaScripta uopšte i time ste rešili problem. Kako ćete to uraditi? U podešavanjima vašeg internet browsera isključićete generalno opciju učitavanja JavaScripta.

Imajte u vidu činjenicu da je za normalno fukcionisanje vašeg internet browsera potrebno ovu fukciju držati "uključenom"! Dakle, koristite ovaj trik selektivno, po potrebi, a nakon toga opciju učitavanja JavaScripta ponovo uključite.

Slede primeri za tri najzastupljenija internet browsera:

Internet Explorer
  • Iz menija izaberite opciju Tools, zatim Internet Options, ovde kliknite na tab Security, pa klik na dugme Custom level i isključite opciju učitavanja JavaScripta…



Google Chrome
  • Prvi način: U link bar unesite tekst chrome://settings/content, te pronađite opciju koja se odnosi na JavaScript i isključite opciju učitavanja.
  • Drugi način, korak po korak: Iz menija izaberite opciju Settings, zatim proširite listu ponuđenih opcija klikom na Show advanced settings, potom pod opcijom Privacy kliknite na dugme Content settings. Sada pronađite opciju koja se odnosi na JavaScript i isključite opciju učitavanja.



Mozilla Firefox

  • Najjednostavniji način je da u link bar ukucate liniju koja glasi about:config, zatim u sledećoj liniji (ispod) predviđenoj za brzu pretragu opcija jednpostavno ukucajte java, te pronađite opciju koja se odnosi na isključivanje učitavanja JavaScripta. Na kraju upotrebite desni klik na liniji koju ste pronašli i izaberite (kliknite na) opciju Toggle.




0 Comments »

Leave a comment






Mobile View
Template modified for blog modd4fun by modd4fun*
Powered by Blogger Skins
Theme: TheBuckmaker | Free Wordpress Templates