Dropbox - sinhronizacija, skladištenje podataka

Program ili ako više volite alat Dropbox nudi nešto sasvim drugačije za razliku od srodnih aplikacija, što se može iskoristiti u svrhu skladištenja datoteka. Sledi tekst o neobičnom servisu gde se fajlovi nalaze u "oblaku" (na net servisu) ali i na vašem računaru...


Pokušaću u dve, tri rečenice da vam pojasnim o čemu se radi i "kako sve to funkcioniše"...  Prvo je potrebno besplatno download-ovati Dropbox program - link »

Popunite polja podatcima koji se od vas traže (ime, prezime, email adresa i izaberite željenu šifru/password - naravno od vas zavisi da li ćete dati vaše tačne lične podatke ili neke imaginarne).


Nakon što ste kreirali nalog možete besplatno downloadovati program Dropbox. Po završenom downloadu možete pristupiti instalaciji programa. Odredite željeno mesto za instalaciju programa i postupak ste uglavnom okončali. Ukoliko je sve proteko kako treba, a program ste instalirali npr. na C:\ particiji trebali bi da uočite novi folder/novu fasciklu što izgleda ovako...


E sada da razjasnimo šta smo to uradili i šta smo instalacijom Dropbox programa dobili? Kada ste kreirali besplatan  Dropbox nalog dobili ste "svoje mesto na internetu" veličine 2.5 GB za čuvanje/skladištenje vaših fajlova svih formata. Istim fajlovima možete pristupiti putem internet browsera (Firefox, IE, Opera, Chrome itd.) ali i putem Explorer-a sa vašeg računara (Norton Comader-a itd. u zavisnosti koji fajl explorer koristite). Ukoliko Dropbox instalirate na nekom svom drugom ili trećem računaru, ličnom, ili onom na poslu (pod uslovom da je to dozvoljeno) takođe ćete moći pristupiti fajlovima koje ste smestili u Dropbox. Da sve bude još zanimljivije ukoliko ste vlasnik iPhone-a ili mobilnog telefona sa Android platformom takođe možete instalirati Dropbox i fajlovima pristupiti sa vaših mobilnih uređaja. Npr. u Dropbox folder ste kopirali fotografije sa letovanja koje zauzimaju 300 MB prostora, istih 300 MB zauzeće mesto na vašem računaru (takođe i na računarima na kojima ste još instalirali Dropbox) i na Dopbox nalogu - "na internetu". Ovo vam omogućava veoma brzo rukovanje fajlovima (kada bi se isti nalazili samo na, nazovimo ga internet Dropbox-u, bilo bi potrebno vremena da se isti učitanju sa interneta itd.).

Za kraj bitna osobina Dropbox-a jeste fajl hosting. Kako se to radi? Jednostano, kada ste instalirali program kliknite na folder ili ikonicu Dropbox. Uočićete jedan folder koji se zove Public!

Ukoliko u Public foder kopirate neku sliku ona će postati dostupna javno ali samo ako vi to dozvolite tako što ćete javni link do fajla dodeliti nekome. Kako? Pokušajte sledeće. Kopirajte jednu sliku koju ćete nazvati primer.jpg u Public folder. Zatim pozicionirajte miš iznad fajla slike i kliknite desnim klikom miša. Otvoriće se pomoćni prozor sa opcijama gde ćete uočiti opciju Copy public link...


Ukoliko kopirate Public link/javni link fajla koji se u ovom slučaju zove primer.jpg isti možete koristiti za povezivanje za nekim elementom na vašoj stranici itd. Kao što vidite više nema potrebe za registovanjem naloga i upload-ovanjem slika na neki besplatni file hosting servis. Sada sve možemo uraditi bez pomalo dosadnog "logovanja", zatim učitavajna, tako što ćemo fajl jednostavno kopirati sa našeg tračunara, na ponovo naš računar ali u Dropbox folder u Public podfolder.


0 Comments »

Leave a comment


Mobile View
Template modified for blog modd4fun by modd4fun*
Powered by Blogger Skins
Theme: TheBuckmaker | Free Wordpress Templates