Podcast studio

Kako napraviti tj. povezati jedan mali, kućni Podcast studio? Ne znate koje su hardverske komponente potrebne, koliko će sve to da košta? Na sva ova pitanja pokušaću da vam dam što precznije odgovore. Kreirati jedan Podcas studio nije nikakav problem, ali prvo... Šta je to Podcast? Odgovor na to pitanje naći ćete u članku Podcast ovde »  Dalje, kako povezati jedan osnovni Podcast studio za kreiranje audio materijala?



Osnovni Podcast studio verovatno već imate a da tog niste svesni. Uzmimo na primer jednu današnju uobičajenu Netbook konfiguraciju. Svaka ima već ugrađen mikrofon. Sve što je potrebno jeste da "skinete" neku od besplatnih DAW (digitalni studio) aplikacija i otpočnete sa snimanjem i miksovanjem svoje prve Podcast emisije.

Recimo da je delimično odgovoreno na pitanje kreiranja jednostavnog, osnovnog, kućnog, Podcast studija. Međutim, emisija koju ste snimili i miksovali koristeći ugrađeni mikrofon neće biti zavidnog kvaliteta. U tom slučaju možda bi mogli da se opredelite za neki od jednostavnih setova poput ovog...

Dakle, evo kako bi mogao izgledati jedan mali, kućni, podcast studio ali ovog puta sa nešto kvalitetnijom eksternom opremom.
Primećujete da je za ovu verziju potrebno izdvojiti nešto novca, ali razlika u kvalitetu snimka biće više nego primetna.

Na šemi vidite set slušalica. Njih možete zameniti parom zvučnika (monitora), te će tada šema izgledati ovako...
Na ulazne delove miksete možete po želji priključiti još neki uređaj za reprodukciju zvuka (npr. mp3 player) te tako uživo miksovati emisiju, ili možete povezati drugi mikrofon ukoliko je to potrebno. Vaša emisija, vaša mašta i vaše rešenje...

Kompletna šema verzije kućnog Podcast studija koju ste videli na prethodnim slikama sastoji se iz sledećih elemenata:
-Netbook, Notebook, ili desktop računar
-Eksterni (spoljni) mikrofon
-Eksterna USB zvučna kartica
-Eksterna mikseta
-Slušalice ili zvučnici (monitori)

A sad nekoliko reči o USB audio interfejsu ili (spoljašnjim) zvučnim karticama. Eksterne zvučne katice (one malo ozbiljnijih proizvođača) reprodukuju signal mnogo boljeg kvaliteta od onih ugrađenih koje se već nalaze u vašem računaru. Ugrađene zvučne kartice koje se obično nazivaju još "integrušama" (pošto su integrisane u osnovnu/matičnu ploču računara) mnogo sporije obrađuju signal te prilikom kreiranja Podcast audio datoteke, može doći do kašnjenja a samim tim i do narušavanja koncepcije emisije ili jednostavno do nemogućnosti da izvedete vašu ideju do kraja. E tu nam u pomoć pristižu pomenute eksterne zvučne kartice kao što sam već rekao, ne sve, nego one koje potiču od malo ozbiljnijih proizvođača. Dakle USB audio (ili zvučne) kartice su "brže" i imaju neuporedivo "čistiji" izlazni signal - nema šuma u signalu ili je prisustvo istog neprimetno.

Evo nekoliko predloga (bez namere da reklamiram dotičnu radnju)...
*Lexicon Alpha Desktop Recording Studio »
*Line 6 POD Studio GX - USB Audio Interface  »
*Steinberg CI-1 »
*Line 6 POD Studio UX1 - USB Audio Interface »
*M-Audio MobilePre mk II »
*Lexicon Lambda Desktop Recording Studio »

Koju bih vam eksternu zvučnu karticu preporučio? To zavisi od vaših želja i onoga čime se bavite. Lično koritim Line 6 Pod studio UX1. Ova zvučna kartica je namenjena muzičarima, veoma kvalitetno je izrađena, nema kašnjenja u radu, nema šuma u izlaznom signalu, a uz karticu se isporučuje solidan set softvera. Međutim, ljudima koji nikada ne nameravaju da se bave snimanjem sopstvenog muzičkog materijala ovu karticu ne preporučujuem. U tom slučaju izbor se svodi na neki od modela M-Audio ili Lexicon (imajući u vidu cene).

Ostaje da se odlučite za softver. U pogledu besplatnog digitalnog studija moj izbor se svodi na sledeća dva:
*audacity »
*reaper »

Ovaj drugi nije sasvim besplatan, ali o tome drugom prilikom.

Na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom snimanja Podcast emisije? Ako snimate npr. svoj glas i nameravate da ga miksujete sa nekom muzičkom numerom. Obratite pažnju na spoljašnje uticaje - buku, vibracije itd. Tu su ulična buka, buka i šumovi iz vaše neposredne okoline u prostoriji, vibracija kućišta desktop računara izazvana kulerima u kućištu, visok nivo šuma kulera netbook računara itd. itd.


Isto se odnosi i na izolovanje sredine oko samog mikrofona. Postoje jednostavna rešenja kojima mnogi pribegavaju - neka će vam možda biti smešna ali bitno je da odrađuju posao. Npr. moguće je postaviti mikrofon u deo ormara... 


Zatim mnogi Podcasteri  znaju prostor oko i iznad sebe pokriti sa nekoliko starih ćebadi ili se jednostavno sa mikrofonom zavuku pod jedno ćebe i tako odrade sesiju snimanja sopstvenog glasa.


Smešno? Pogledajte onda ovo...


 Jedno od skorašnjih rešenja koje kruži netom, a koje je sasvim solidno i prihvatljivih troškova, izgleda ovako...




Ako ste željni više detalja vezanih za ovo rešenje, posetite stranicu transom.org i pročitajte članak koji govori upravo o eliminisanju buke tokom snimanja emisije, zatim o razlikama u izlaznom signalu, a sve to lepo propraćeno audio primerima.



Eksterne veze:
*transom.org »
*podcomplex.com »
*hot-topic.co.nz »
*behavioral.net »
*mitrosmusic.com »

0 Comments »

Leave a comment






Mobile View
Template modified for blog modd4fun by modd4fun*
Powered by Blogger Skins
Theme: TheBuckmaker | Free Wordpress Templates